Eklerki upominek na Dzień Kobiet
0 (0)

40 min

średni

8-10

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Dzień Kobiet to wyjątkowy moment, by docenić kobiety w naszym życiu – ich siłę, wrażliwość i niezwykłą różnorodność. Choć tradycyjnie obdarowuje się je kwiatami czy drobnymi upominkami, warto postawić na coś, co zachwyci podniebienie i doda świętu słodkiego charakteru. Eklerki – delikatne, eleganckie i pełne smakowych niespodzianek – to doskonała propozycja na ten szczególny dzień.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
szklanka mąki tortowej z kłoski
50g masła
3/4 szklanki wody
3 jajka

Wskazówki

1.

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i gotujemy do momentu połączenia składników- zagotowujemy.
Do miski przesiewamy mąkę, następnie dodajemy do garnka. Mieszamy aż powstanie gładkie ciasto.
Oznacz jako kompletne
2.

Odstawiamy do przestudzenia.
Do chłodnego ciasta wbijemy pojedyńczo jajka i miksujemy.
Oznacz jako kompletne
3.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przy pomocy rękawa kuchennego wyciskamy ciasto na blachę.
Pieczemy przez ok. 30 min w 180 C.
Oznacz jako kompletne
4.

W międzyczasie przygotowujemy krem do eklerków. Śmietankę kremówkę miksujemy z odrobiną cukru pudru.
Upieczone eklerki przecinamy na pół i przekładamy kremem.
Oznacz jako kompletne
5.

W garnku rozpuszczamy mleczną czekoladę ze śmietanką. Odstawiamy na 5-10 minut.
Eklerki dekorujemy polewą czekoladą oraz tartą czekoladą mleczną i białą.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
tortowa z kłoskiem

Mąka typu 450 tortowa to niekwestionowany rockstar w świecie wypieków. Wyjątkowo popularna i wszechstronna. Pszenica do tej mąki pochodzi z żuław – polskiego królestwa czystości, gdzie pszenica rośnie w najlepszych warunkach.

krem
300 ml śmietanki 3% lub 36%
łyżeczka cukru pudru l
dekoracja
tabliczka mlecznej oraz białej czekolady,
50 ml śmietanka 30%