Drożdżowe króliczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym
0 (0)

2 h

Łatwy

15 porcji

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Drożdżowe zajączki nie tylko uroczo wyglądają, ale też urozmaicą wielkanocne śniadanie. A w święcące wyglądają bosko.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
2szklanki mąki gdańskiej z kłoskiem
1 łyżka drożdży instant
2 łyżki cukru
0,5 szklanki ciepłego mleka
2 jajka
1 łyżeczki soli
0,5 kostki masła
masło czosnkowe
0,5 kostki masła
1 pęczek pietruszki
4 ząbki czosnku
kilka listków świeżej bazylii
1 łyżeczka płatków chili
1 łyżeczka soli

Wskazówki

1.

masło

Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.
Oznacz jako kompletne
2.

łączymy składniki

Mąkę przesiewamy do miski, a następnie palcami robimy na środku dołek, w którym umieszczamy drożdże, cukier, a następnie lekko ciepłe mleko. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na około 15 minut, aby drożdże podwoiły swoją objętość.
Oznacz jako kompletne
3.

masło czosnkowe

W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą masło, pokrojoną drobno pietruszkę, bazylię i czosnek, płatki chili, sól.
Oznacz jako kompletne
4.

formowanie

Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części. Pierwszą część wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy naszym masłem z przyprawami, a następnie kroimy na paseczki (około 10 cm długości i około 3 cm szerokości). Gotowe paseczki zwijamy na kształt króliczków. Z pozostałości ciasta lepimy małe kulki, które wkładamy w miejsce brzuszka króliczka. Pozostałe masło z ziołami odstawiamy do wykorzystania później.
Oznacz jako kompletne
5.

pieczenie

Gotowe króliczku układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zostawić spore odstępy, ponieważ ciasto wyrośnie w piekarniku. W miseczce rozbijamy całe jajko. Smarujemy nim króliczki po wierzchu. PIeczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Gotowe króliczki odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe masło wkładamy do mikrofalówki na około 30 sekund. Smarujemy nim nasze króliczki.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
gdańska z kłoskiem

Mąka Gdańska – Tytan w świecie mąk! Wyprodukowana z pszenicy pochodzącej z jednej z najczystszych regionów w Polsce  – Żuław. Ta mąka typ 500 to prawdziwa gwiazda w kuchni.