Drożdżowe króliczki z masłem czosnkowo-pietruszkowym0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
2szklanki mąki gdańskiej z kłoskiem | |
1 łyżka drożdży instant | |
2 łyżki cukru | |
0,5 szklanki ciepłego mleka | |
2 jajka | |
1 łyżeczki soli | |
0,5 kostki masła |
masło czosnkowe
0,5 kostki masła | |
1 pęczek pietruszki | |
4 ząbki czosnku | |
kilka listków świeżej bazylii | |
1 łyżeczka płatków chili | |
1 łyżeczka soli |
Wskazówki
1.
masło
Masło roztapiamy i odstawiamy do ostudzenia.
Oznacz jako kompletne
2.
łączymy składniki
Mąkę przesiewamy do miski, a następnie palcami robimy na środku dołek, w którym umieszczamy drożdże, cukier, a następnie lekko ciepłe mleko. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na około 15 minut, aby drożdże podwoiły swoją objętość.
Oznacz jako kompletne
3.
masło czosnkowe
W oddzielnej miseczce mieszamy ze sobą masło, pokrojoną drobno pietruszkę, bazylię i czosnek, płatki chili, sól.
Oznacz jako kompletne
4.
formowanie
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na dwie części.
Pierwszą część wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Rozwałkowane ciasto smarujemy naszym masłem z przyprawami, a następnie kroimy na paseczki (około 10 cm długości i około 3 cm szerokości). Gotowe paseczki zwijamy na kształt króliczków. Z pozostałości ciasta lepimy małe kulki, które wkładamy w miejsce brzuszka króliczka. Pozostałe masło z ziołami odstawiamy do wykorzystania później.
Oznacz jako kompletne
5.
pieczenie
Gotowe króliczku układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zostawić spore odstępy, ponieważ ciasto wyrośnie w piekarniku.
W miseczce rozbijamy całe jajko. Smarujemy nim króliczki po wierzchu.
PIeczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Gotowe króliczki odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe masło wkładamy do mikrofalówki na około 30 sekund.
Smarujemy nim nasze króliczki.
Oznacz jako kompletne