Drożdżowe z owcami, kruszonką i sosem waniliowym
5 (1)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 5]

Przygotujcie swoje kubki smakowe na prawdziwą ucztę i rozkoszujcie się rozpływającym się w ustach drożdżowym cieście z owocami, kruszonką i sosem waniliowym. Ten przepis jest idealny na rodzinne spotkania, przyjęcia czy romantyczne wieczory we dwoje. Zaskoczcie swoich bliskich tym wyjątkowym smakołykiem.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
200g mąki pszennej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny
300g mąki tortowej Gdańskie Młyny
250ml ciepłego mleka
120g cukru
70g masła
50g drożdży
2 żółtka
szczypta soli
300g truskawek
300g rabarbaru

Wskazówki

1.

zaczyn

Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki pszennej i zalewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Zaczyn mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut
Oznacz jako kompletne
2.

ciasto

Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałą mieszankę mąki pszennej i pszennej pełnoziarnistej umieszczamy w dużej misce. Dodajemy sól i wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie dodajemy żółtka, łączymy. Wlewamy przestudzone masło i energicznie zagniatamy (ręcznie lub w robocie kuchennym)
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
Oznacz jako kompletne
3.

kruszona

W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Zagniatamy mąkę z cukrem i masłem i chłodzimy w lodówce.
Oznacz jako kompletne
4.

ciasto

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. Drobno kroimy łodygi rabarbaru i truskawki na cząstki. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i umieszczamy w dużej formie (np. o średnicy 28 cm) nasmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy pokrojone owoce i obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez około 55 minut. Po upieczeniu nie otwieramy od razu piekarnika, aby ciasto nie opadło. Po 15 minutach lekko uchylamy drzwi i czekamy aż ciasto całkowicie ostygnie.
Oznacz jako kompletne
5.

sos waniliowy

W rondelku, w którym rozpuszczaliśmy masło umieszczamy śmietankę, cukier i przepołowioną laskę wanilii z wyjętymi ziarenkami. Gotujemy przez 10 minut do zgęstnienia. Następnie sos przelewamy do sosjerki i schładzamy w lodówce. Ciasto serwujemy z sosem waniliowym i świeżymi owocami. Smacznego!
Ciasto serwujemy z sosem waniliowym i świeżymi owocami. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
pszenna pełnoziarnista

Mąka pszenna pełnoziarnista to jak fitnessowa rewolucja w świecie mąk! To niezawodny trener twojego piekarnika. Każde ciasto staje się superbohaterem zdrowego jedzenia, a pieczywo wyrasta z dumą, mając w sobie cały skarb natury.

sos waniliowy
200 ml śmietanki kremówki
30 g cukru
laska wanilii
kruszonka
150 g mąki tortowej Gdańskie Młyny
100 g masła
100 g cukru