Drożdżowe z owcami, kruszonką i sosem waniliowym5 (1)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 5]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
200g mąki pszennej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny | |
300g mąki tortowej Gdańskie Młyny | |
250ml ciepłego mleka | |
120g cukru | |
70g masła | |
50g drożdży | |
2 żółtka | |
szczypta soli | |
300g truskawek | |
300g rabarbaru |
Wskazówki
1.
zaczyn
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, 3 łyżki mąki pszennej i zalewamy ciepłym ale nie gorącym mlekiem. Zaczyn mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut
Oznacz jako kompletne
2.
ciasto
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do wystudzenia. Pozostałą mieszankę mąki pszennej i pszennej pełnoziarnistej umieszczamy w dużej misce. Dodajemy sól i wlewamy wyrośnięty zaczyn. Następnie dodajemy żółtka, łączymy. Wlewamy przestudzone masło i energicznie zagniatamy (ręcznie lub w robocie kuchennym)
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 godziny).
Oznacz jako kompletne
3.
kruszona
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Zagniatamy mąkę z cukrem i masłem i chłodzimy w lodówce.
Oznacz jako kompletne
4.
ciasto
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. Drobno kroimy łodygi rabarbaru i truskawki na cząstki. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy i umieszczamy w dużej formie (np. o średnicy 28 cm) nasmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta układamy pokrojone owoce i obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy przez około 55 minut. Po upieczeniu nie otwieramy od razu piekarnika, aby ciasto nie opadło. Po 15 minutach lekko uchylamy drzwi i czekamy aż ciasto całkowicie ostygnie.
Oznacz jako kompletne
5.
sos waniliowy
W rondelku, w którym rozpuszczaliśmy masło umieszczamy śmietankę, cukier i przepołowioną laskę wanilii z wyjętymi ziarenkami. Gotujemy przez 10 minut do zgęstnienia. Następnie sos przelewamy do sosjerki i schładzamy w lodówce. Ciasto serwujemy z sosem waniliowym i świeżymi owocami. Smacznego!
Ciasto serwujemy z sosem waniliowym i świeżymi owocami. Smacznego!
Oznacz jako kompletne