Domowe pappardelle ze szparagami
0 (0)

70 min

średni

2

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Domowe pappardelle ze szparagami to doskonały sposób na celebrowanie wiosny i wykorzystanie świeżych, sezonowych składników. Jest to danie, które zachwyca prostotą i bogactwem smaków, idealne na rodzinny obiad lub romantyczną kolację.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
200G mąki krupczatki z kłoskiem
2duże jaja
szczypta soli

Wskazówki

1.

Krupczatkę z solą przesiewamy na środek stolnicy lekko podsypanej mąką. Na środku robimy duży i głęboki dołek, dodajemy jajka i roztrzepujemy widelcem łącząc z mąką. Następnie energicznie zagniatamy przez około 5 minut do uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta. Formujemy je w kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Odkładamy na pół godziny.
Przygotowujemy sos. Odłamujemy twarde końcówki szparagów. Zielone szparagi z główkami dzielimy na 3 części. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy go na suchej patelni, dodajemy łyżkę masła i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, a następnie dodajemy szparagi. Składniki zalewamy śmietanką kremówką, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości szparagów, często mieszając.
Oznacz jako kompletne
2.

Ciasto dzielimy na pół, a następnie bardzo cienko wałkujemy z dwóch stron. Im cieniej tym lepiej. Cieniutkie arkusze ciasta zwijamy w rulony i kroimy ostrym nożem na szerokość około 3 cm. Makaron rozwijamy i pozostawiamy na stolnicy jeszcze przez około 20 minut. Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut do miękkości (im grubsze ciasto, tym dłuższy czas gotowania).
Ugotowany makaron łączymy z gorącym, kremowym sosem i dodajemy drobno posiekane liście bazylii. Serwujemy z drobno startym serem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
krupczatka z kłoskiem

To nie jest zwykła mąka, to gwiazda, która tworzy magię w twojej kuchni! Mąka krupczatka z kłoskiem to tajemniczy klucz do sukcesu w każdej kulinarni przygodzie!

sos
150 g szparagów
1 łyżka masła
100 g wędzonego boczku
czosnek do smaku
300 ml śmietanki kremówki
liście świeżej bazylii
starty ser Grana Padano
sól
pieprz