Domowe pappardelle ze szparagami0 (0)
70 min
średni
2
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
200G mąki krupczatki z kłoskiem | |
2duże jaja | |
szczypta soli |
Wskazówki
1.
Krupczatkę z solą przesiewamy na środek stolnicy lekko podsypanej mąką. Na środku robimy duży i głęboki dołek, dodajemy jajka i roztrzepujemy widelcem łącząc z mąką. Następnie energicznie zagniatamy przez około 5 minut do uzyskania elastycznego i miękkiego ciasta. Formujemy je w kulkę i zawijamy w folię spożywczą. Odkładamy na pół godziny.
Przygotowujemy sos. Odłamujemy twarde końcówki szparagów. Zielone szparagi z główkami dzielimy na 3 części. Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy go na suchej patelni, dodajemy łyżkę masła i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy, a następnie dodajemy szparagi. Składniki zalewamy śmietanką kremówką, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości szparagów, często mieszając.
Oznacz jako kompletne
2.
Ciasto dzielimy na pół, a następnie bardzo cienko wałkujemy z dwóch stron. Im cieniej tym lepiej. Cieniutkie arkusze ciasta zwijamy w rulony i kroimy ostrym nożem na szerokość około 3 cm. Makaron rozwijamy i pozostawiamy na stolnicy jeszcze przez około 20 minut. Pappardelle gotujemy w osolonej wodzie przez około 5 minut do miękkości (im grubsze ciasto, tym dłuższy czas gotowania).
Ugotowany makaron łączymy z gorącym, kremowym sosem i dodajemy drobno posiekane liście bazylii. Serwujemy z drobno startym serem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne