Czebureki z warzywami i fetą0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
420g mąki pszennej krupczatki | |
1żółtko | |
125ml wody | |
80ml oleju | |
1łyżka wódki lub octu | |
0,5łyżeczki soli |
Wskazówki
1.
Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kolorowe papryki, a następnie startą
cukinię. Dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i posiekaną
zieleniną. Warzywa dokładnie łączymy z fetą. Farsz odstawiamy do wystudzenia.
Mąkę pszenną krupczatkę z żółtkiem, solą, wodą, olejem i wódką zagniatamy na elastyczne
i odchodzące od rąk ciasto. Owijamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na co
najmniej 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Gotowe ciasto dzielimy na 15 kulek i każdą z nich
bardzo cienko wałkujemy. Na połowie wykładamy farsz. Brzegi smarujemy odrobiną wody,
zamykamy, dokładnie zlepiamy i robimy falbankę widelcem. W rondlu lub na głębokiej
patelni rozgrzewamy olej, tak aby smażyć na głębokim tłuszczu. Pierogi smażymy na złoty
kolor, na cieście powinny pojawić się bąbelki. Pierogi odsączamy na talerzu wyłożonym
ręcznikiem papierowym. Serwujemy z ulubionym sosem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne