Czebureki z warzywami i fetą
0 (0)

około 70 min

średni

15

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Dziś wrzucamy na rozgrzaną patelnię trochę orientalnego luzu w postaci czebureków z warzywami i fetą! To połączenie soczystych warzyw, aromatycznej fety i chrupiącego ciasta, które z pewnością wywoła taniec smaków w Twojej kuchni. 

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
420g mąki pszennej krupczatki
1żółtko
125ml wody
80ml oleju
1łyżka wódki lub octu
0,5łyżeczki soli

Wskazówki

1.

Cebulę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy kolorowe papryki, a następnie startą cukinię. Dusimy do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i posiekaną zieleniną. Warzywa dokładnie łączymy z fetą. Farsz odstawiamy do wystudzenia. Mąkę pszenną krupczatkę z żółtkiem, solą, wodą, olejem i wódką zagniatamy na elastyczne i odchodzące od rąk ciasto. Owijamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na co najmniej 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Gotowe ciasto dzielimy na 15 kulek i każdą z nich bardzo cienko wałkujemy. Na połowie wykładamy farsz. Brzegi smarujemy odrobiną wody, zamykamy, dokładnie zlepiamy i robimy falbankę widelcem. W rondlu lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, tak aby smażyć na głębokim tłuszczu. Pierogi smażymy na złoty kolor, na cieście powinny pojawić się bąbelki. Pierogi odsączamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Serwujemy z ulubionym sosem. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
krupczatka z kłoskiem

To nie jest zwykła mąka, to gwiazda, która tworzy magię w twojej kuchni! Mąka krupczatka z kłoskiem to tajemniczy klucz do sukcesu w każdej kulinarni przygodzie!

farsz
300 g drobno posiekanej w kosteczkę różnokolorowej papryki
200 g cukinii startej na dużych oczkach
100 g fety
1 drobno pokrojona cebula
natka pietruszki lub kolendra
sól, pieprz i ostra papryka
olej rzepakowy do smażenia
dodatkowo
olej rzepakowy do smażenia