Ciasto upside- down z pomarańczami
5 (1)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 5]

Coś dla tych, którzy uwielbiają pomarańcze. Świetnie sprawdza się na wszystkie okazje i doskonale się odnajduje w towarzystwie dobrej herbaty.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
1,5 szklanki mąki gdańskiej Gdańskie Młyny
1 szklanka cukru
2 całe jajka
1 łyżeczka startej pomarańczy
3/4 szklanki oliwy z oliwy
1 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
0,5 szklanki soku pomarańczowego
3 pomarańczy
0,5 szklanki cukru
1,4 szklanki wody

Wskazówki

1.

pomarańcze

Pomarańcze kroimy w cienkie plastry. Nie trzeba ich obierać, jeśli są świeże, a ich skórka cienka. W przeciwnym razie lepiej ją wyciąć.
Wodę mieszamy z cukrem i podgrzewamy do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.
Oznacz jako kompletne
2.

łączymy składniki

W misce ubijamy cukier, jajka, skórkę pomarańczy. Następnie powoli dolewamy oliwę z oliwek oraz sok z pomarańczy.
Po połączeniu się składników przesiewamy mąkę z gdańską z kłoskiem, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na ułożone wcześniej pomarańcze.
Oznacz jako kompletne
3.

pieczemy

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut do momentu, aż ciasto będzie złociste.
Oznacz jako kompletne
4.

odwracamy

Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Odwracamy je do góry nogami tak, aby pomarańcze było widać na górze naszego ciasta.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
gdańska z kłoskiem

Mąka Gdańska – Tytan w świecie mąk! Wyprodukowana z pszenicy pochodzącej z jednej z najczystszych regionów w Polsce  – Żuław. Ta mąka typ 500 to prawdziwa gwiazda w kuchni.