Ciasto upside- down z pomarańczami5 (1)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 5]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
1,5 szklanki mąki gdańskiej Gdańskie Młyny | |
1 szklanka cukru | |
2 całe jajka | |
1 łyżeczka startej pomarańczy | |
3/4 szklanki oliwy z oliwy | |
1 łyżeczki proszku do pieczenia | |
szczypta soli | |
0,5 szklanki soku pomarańczowego | |
3 pomarańczy | |
0,5 szklanki cukru | |
1,4 szklanki wody |
Wskazówki
1.
pomarańcze
Pomarańcze kroimy w cienkie plastry. Nie trzeba ich obierać, jeśli są świeże, a ich skórka cienka. W przeciwnym razie lepiej ją wyciąć.
Wodę mieszamy z cukrem i podgrzewamy do momentu, aż na powierzchni pojawią się bąbelki.
Oznacz jako kompletne
2.
łączymy składniki
W misce ubijamy cukier, jajka, skórkę pomarańczy. Następnie powoli dolewamy oliwę z oliwek oraz sok z pomarańczy.
Po połączeniu się składników przesiewamy mąkę z gdańską z kłoskiem, proszek do pieczenia oraz sól. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Masę wylewamy na ułożone wcześniej pomarańcze.
Oznacz jako kompletne
3.
pieczemy
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 45-50 minut do momentu, aż ciasto będzie złociste.
Oznacz jako kompletne
4.
odwracamy
Po upieczeniu odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Odwracamy je do góry nogami tak, aby pomarańcze było widać na górze naszego ciasta.
Oznacz jako kompletne