Ciasto Marchewkowe0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
1,5szklanki mąki Luksusowej z Kłoskiem | |
1,5szklanki startej marchewki | |
1szklanka cukru | |
1szklanka oleju | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
1łyżeczka cynamonu | |
1 łyżeczka przyprawy do piernika | |
1łyżeczka sody oczyszczonej | |
1łyżeczka cukru wanilinowego, | |
szczypta soli | |
4średniej wielkości jajka |
Wskazówki
1.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym przez kilka minut. Następnie bardzo powoli dodajemy olej, cały czas mieszając ciasto. Stopniowo dodajemy mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę. Delikatnie mieszamy do momentu, aż ciasto stanie się gęste i pozbawione grudek. Dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika.
W międzyczasie odciskamy nadmiar soku ze startej marchewki i dodajemy ją do miski z ciastem. Możemy również dodać orzechy.
Oznacz jako kompletne
2.
Gotowe ciasto przekładamy do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 45-50 minut.
Oznacz jako kompletne
3.
Nasza rada: Sprawdź czy ciasto jest gotowe za pomocą patyczka - delikatnie wbij go w ciasto, a następnie sprawdź czy patyczek po wyjęciu jest suchy czy wilgotny.
Oznacz jako kompletne