Ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
500g mąki gdańskiej z kłoskiem | |
25g świeżych drożdzy lub 7g drożdzy instant | |
1/2 szklanki cukru | |
1 szklanka ciepłego mleka | |
80g rozpuszczonego masła ostudzonego | |
2 jajka | |
szczypta soli | |
1 starta skórka z pomarańczy |
Wskazówki
1.
Przygotowanie rozczynu:
.Jeśli używasz świeżych drożdży: W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aż rozczyn zacznie się pienić. Jeśli używasz drożdży instant, możesz je dodać bezpośrednio do mąki.
Oznacz jako kompletne
2.
Przygotowanie ciasta:
W dużej misce umieść mąkę, cukier, sól oraz skórkę z pomarańczy. Dodaj wyrośnięty rozczyn (lub drożdże instant), ciepłe mleko, jajka i roztopione masło. Zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta – aż będzie elastyczne, gładkie i zacznie odchodzić od ręki lub ścianek miski (około 10 minut). Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1–1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość
Oznacz jako kompletne
3.
Formowanie ciasta
Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na stolnicę i krótko zagnieć. Przekrój na 2 równe części. Przygotuj blachę wyłożoną papierem. Weź jedną część ciasta i uformuj dowolny kształt na blasze. Wyłóż konfiturę pomaranczową na środek, pozostawiając margines na brzegach, a następnie drugą częścią ciasta przykryj dokładnie całość
Oznacz jako kompletne
4.
Pieczenie
Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na kolejne 20 minut do napuszenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Oznacz jako kompletne
5.
Wykończenie:
Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem, polej lukrem lub polewą z czekolady.
Oznacz jako kompletne