Ciasto drożdżowe z konfiturą z pomarańczy
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Marzysz o domowym wypieku, który rozpływa się w ustach? Nic nie przebije klasycznego ciasta drożdżowego, a jeśli dodamy do niego aromatyczną konfiturę z pomarańczy, otrzymamy prawdziwą ucztę dla podniebienia! A wiesz, co jest najlepsze? To, że przygotowanie go jest naprawdę proste! Sekret tkwi w naszej mące gdańskiej z kłoskiem. 

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
500g mąki gdańskiej z kłoskiem
25g świeżych drożdzy lub 7g drożdzy instant
1/2 szklanki cukru
1 szklanka ciepłego mleka
80g rozpuszczonego masła ostudzonego
2 jajka
szczypta soli
1 starta skórka z pomarańczy

Wskazówki

1.

Przygotowanie rozczynu:

.Jeśli używasz świeżych drożdży: W miseczce rozkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego mleka oraz 1 łyżkę mąki. Wymieszaj i odstaw na 10-15 minut, aż rozczyn zacznie się pienić. Jeśli używasz drożdży instant, możesz je dodać bezpośrednio do mąki.
Oznacz jako kompletne
2.

Przygotowanie ciasta:

W dużej misce umieść mąkę, cukier, sól oraz skórkę z pomarańczy. Dodaj wyrośnięty rozczyn (lub drożdże instant), ciepłe mleko, jajka i roztopione masło. Zagnieć ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem do ciasta – aż będzie elastyczne, gładkie i zacznie odchodzić od ręki lub ścianek miski (około 10 minut). Przykryj miskę ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na 1–1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość
Oznacz jako kompletne
3.

Formowanie ciasta

Gdy ciasto wyrośnie, wyłóż je na stolnicę i krótko zagnieć. Przekrój na 2 równe części. Przygotuj blachę wyłożoną papierem. Weź jedną część ciasta i uformuj dowolny kształt na blasze. Wyłóż konfiturę pomaranczową na środek, pozostawiając margines na brzegach, a następnie drugą częścią ciasta przykryj dokładnie całość
Oznacz jako kompletne
4.

Pieczenie

Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na kolejne 20 minut do napuszenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 30-35 minut, aż wierzch będzie złocisty.
Oznacz jako kompletne
5.

Wykończenie:

Po upieczeniu posyp ciasto cukrem pudrem, polej lukrem lub polewą z czekolady.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
gdańska z kłoskiem

Mąka Gdańska – Tytan w świecie mąk! Wyprodukowana z pszenicy pochodzącej z jednej z najczystszych regionów w Polsce  – Żuław. Ta mąka typ 500 to prawdziwa gwiazda w kuchni.
200g konfitury z pomarańczy
cukier puder do posypania lub polewa czekoladowa