Ciasto czekoladowe0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
100g mąki tortowej z kłoskiem | |
6 jajek | |
250g gorzkiej czekolady minimum 50% | |
150g cukru | |
szczypta soli |
Wskazówki
1.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C. Tortownicę (średnica 22cm) natłuścić masłem.
Do miski oddzielić białka od żółtek i przy pomocy miksera lub robota kuchennego ubić białka na sztywną pianę, z dodatkiem szczypty soli. Dodać 20 g cukru i dokładnie wymieszać.
Oznacz jako kompletne
2.
Do garnka dodać 130 g cukru, zółtka i masło, podgrzać do momentu rozpuszczenia się składników. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszkać do momentu aż zmięknie i rozpuści się.
Do miski z ubitymi białkami przełożyć krem z czekolady i dokładnie wymieszać.
Oznacz jako kompletne
3.
Jeżeli chcemy aby ciasto czekoladowe miało konsystencję musu- pieczemy przez 10-15 minut w 200°C.
Aby ciasto czekoladowe miało zwartą konsystencję wydłużamy czas pieczenia do 20-25 minut, zmniejszając temperaturę do 180°C.
Ciasto pozostawiamy w tortownicy przez kilka minut.
Oznacz jako kompletne
4.
Polecamy podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
Oznacz jako kompletne