Ciasto czekoladowe
0 (0)

30 min

bardzo łatwy

1

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Ale to nie tylko czekolada odpowiada za to, że ciasto czekoladowe tak skutecznie poprawia nam humor. Równie ważna jest jego konsystencja. Pamiętacie to uczucie, gdy odkrawacie kawałek wilgotnego, puszystego ciasta i czujecie, jak rozpływa się w ustach? To właśnie ten efekt sprawia, że nasze zmysły są pobudzone, a mózg otrzymuje sygnały, które wywołują uczucie przyjemności.

A jaki sekret kryje się za idealną konsystencją ciasta czekoladowego? Odpowiedź jest prosta – mąka tortowa z kloskiem! Dzięki naszej mące,  ciasto jest lekkie, puszyste i wyjątkowo wilgotne. 

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
100g mąki tortowej z kłoskiem
6 jajek
250g gorzkiej czekolady minimum 50%
150g cukru
szczypta soli

Wskazówki

1.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200°C. Tortownicę (średnica 22cm) natłuścić masłem.
Do miski oddzielić białka od żółtek i przy pomocy miksera lub robota kuchennego ubić białka na sztywną pianę, z dodatkiem szczypty soli. Dodać 20 g cukru i dokładnie wymieszać.
Oznacz jako kompletne
2.

Do garnka dodać 130 g cukru, zółtka i masło, podgrzać do momentu rozpuszczenia się składników. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszkać do momentu aż zmięknie i rozpuści się.
Do miski z ubitymi białkami przełożyć krem z czekolady i dokładnie wymieszać.
Oznacz jako kompletne
3.

Jeżeli chcemy aby ciasto czekoladowe miało konsystencję musu- pieczemy przez 10-15 minut w 200°C.
Aby ciasto czekoladowe miało zwartą konsystencję wydłużamy czas pieczenia do 20-25 minut, zmniejszając temperaturę do 180°C. Ciasto pozostawiamy w tortownicy przez kilka minut.
Oznacz jako kompletne
4.

Polecamy podawać na ciepło z lodami waniliowymi.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
tortowa z kłoskiem

Mąka typu 450 tortowa to niekwestionowany rockstar w świecie wypieków. Wyjątkowo popularna i wszechstronna. Pszenica do tej mąki pochodzi z żuław – polskiego królestwa czystości, gdzie pszenica rośnie w najlepszych warunkach.