Ciastka baletki
0 (0)

30 min

bardzo łatwy

30

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Ciastka baletki, znane również jako ciasteczka baletniczki, to klasyka polskiej cukiernictwa, która zachwyca zarówno swoją prostotą, jak i wyjątkowym smakiem. Te delikatne ciasteczka, często przekładane marmoladą lub innymi słodkimi nadzieniami, są nieodłącznym elementem wielu domowych wypieków i cukierni.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
70g mąki tortowej z kłoskiem
3 jajka
70g cukru
marmolada różana
ciemny mak

Wskazówki

1.

Do białek dodajemy żółtka, krótko miksujemy. Przesiewamy mąkę i bardzo delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej łyżki łączymy z puszystą masą.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto umieszczamy w rękawie cukierniczym z dużą, okrągłą tylką.
Oznacz jako kompletne
2.

Na blasze wyciskamy okrągłe, nieduże biszkopciki, tak aby była ich parzysta liczba.
Każdego z nich posypujemy makiem i pieczemy przez około 8 minut do lekkiego zarumienienia. Biszkopciki studzimy na kratce. Następnie połowę z nich smarujemy marmoladą i zamykamy pozostałymi. Pyszne ciasteczka gotowe. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
tortowa z kłoskiem

Mąka typu 450 tortowa to niekwestionowany rockstar w świecie wypieków. Wyjątkowo popularna i wszechstronna. Pszenica do tej mąki pochodzi z żuław – polskiego królestwa czystości, gdzie pszenica rośnie w najlepszych warunkach.