Ciasteczka Red Velvet3 (3)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 3 Średnia ocen: 3]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
15g miękkiego masła | |
200g drobnego cukru | |
1 łyżeczka cukru waniliowego | |
2 jajka w temperaturze pokojowej | |
1 łyżeczka czerwonego barwnika w żelu | |
300g mąki luksusowej Gdańskie Młyny | |
30g ciemnego kakao | |
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia |
Wskazówki
1.
Utrzyj masło z cukrem
Masło razem z cukrami utrzyj za pomocą miksera, a następnie dodaj jajka i barwnik*. Ucieraj dalej, aż do połączenia składników.

Oznacz jako kompletne
2.
Połącz suche składniki
W oddzielnej misce połącz suche składniki i dodaj je do masy. Całość dokładnie zmiksuj.

Oznacz jako kompletne
3.
Ciasto do lodówki
Wstaw ciasto na 30 minut do lodówki.

Oznacz jako kompletne
4.
Przygotuj 2 miseczki. Do jednej wsyp zwykły cukier, a do drugiej cukier puder.
Oznacz jako kompletne
5.
Uformuj kulki
Gdy ciasto się schłodzi, uformuj z niego niewielkie kulki (w tym celu możesz użyć łyżki do lodów ). Każdą kulkę obtocz najpierw w zwykłym cukrze, a następnie obficie w cukrze pudrze.

Oznacz jako kompletne
6.
Piecz kule
Kule ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (pamiętaj o zachowaniu odstępów) i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. W razie potrzeby wydłuż czas o kilka minut.


Oznacz jako kompletne
7.
Wystudź ciastka
Upieczone ciastka wystudź na kratce. Zjedź od razu lub przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!

Oznacz jako kompletne
Notatki
*kolor ciastek może różnić się natężeniem, w zależności od rodzaju użytego barwnika