Ciasteczka Red Velvet
3 (3)

60 minut

trudny

16

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 3 Średnia ocen: 3]

Do zakochania się jedno…ciasteczko-Red Velvet to amerykańskie klasyczne ciastko, które swoją intensywną czerwoną barwą rozbudza zmysły i gwarantuje rozkosz podniebienia. Walentynkowa przyjemność w postaci naszego ciastka, zaskoczy ukochaną osobą nie tylko wizualnie, ale też osłodzi kulinarne pragnienia.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
15g miękkiego masła
200g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka czerwonego barwnika w żelu
300g mąki luksusowej Gdańskie Młyny
30g ciemnego kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wskazówki

1.

Utrzyj masło z cukrem

Masło razem z cukrami utrzyj za pomocą miksera, a następnie dodaj jajka i barwnik*. Ucieraj dalej, aż do połączenia składników.
Oznacz jako kompletne
2.

Połącz suche składniki

W oddzielnej misce połącz suche składniki i dodaj je do masy. Całość dokładnie zmiksuj.
Oznacz jako kompletne
3.

Ciasto do lodówki

Wstaw ciasto na 30 minut do lodówki.
Oznacz jako kompletne
4.

Przygotuj 2 miseczki. Do jednej wsyp zwykły cukier, a do drugiej cukier puder.
Oznacz jako kompletne
5.

Uformuj kulki

Gdy ciasto się schłodzi, uformuj z niego niewielkie kulki (w tym celu możesz użyć łyżki do lodów ). Każdą kulkę obtocz najpierw w zwykłym cukrze, a następnie obficie w cukrze pudrze.
Oznacz jako kompletne
6.

Piecz kule

Kule ułóż na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem (pamiętaj o zachowaniu odstępów) i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. W razie potrzeby wydłuż czas o kilka minut.
Oznacz jako kompletne
7.

Wystudź ciastka

Upieczone ciastka wystudź na kratce. Zjedź od razu lub przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku. Smacznego!
Oznacz jako kompletne

Notatki

*kolor ciastek może różnić się natężeniem, w zależności od rodzaju użytego barwnika
Nasza mąka

Mąka
luksusowa z kłoskiem

W kuchni to prawdziwy celebryta – zawsze gotowa na wielkie występy w cieście. Z tą mąką, Twoje wypieki staną się dziełami sztuki. Luksusowa mąka typu 550 – bo czasem nawet mąka ma swoje pięć minut.