Ciabatta z siemieniem lnianym
0 (0)

60

średni

3h

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Pierwsze skrzypce w tej kulinarno-muzycznej orkiestrze gra oczywiście nasza bohaterka – ciabatta. Ta włoska pieczywo ma w sobie coś takiego, co sprawia, że serce kulinarnego fanatyka zaczyna skakać z radości. Jest chrupiąca na zewnątrz, miękka w środku, a kiedy dodasz jej siemienie lniane, dzieje się coś magicznego! 

Teraz czas na coś, czego wszyscy się boją – pieczenie własnej ciabatty! Ale nie martwcie się, nie jesteśmy tu po to, żeby was stresować. Właśnie dlatego podajemy Wam prosty przepis, który nawet początkujący w kuchni wykonają z uśmiechem na twarzy.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
1kg mąki pszennej bułkowej
30g drożdży
700ml wody
20g soli
700g siemienia lnianego
600ml wody

Wskazówki

1.

wyrabianie Ciasta:

Umieść ciasto w misce i przygotuj się do wyrabiania. Możesz to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem do ciasta. Wyrabiaj ciasto przez około 15 minut, aż stanie się jednolite i gładkie. Sprawdź, czy nie ma grudek i wszystkie składniki są dobrze wymieszane.
Oznacz jako kompletne
2.

fermentacja ciasta

Wysmaruj naczynie lub misę oliwą z oliwek, zapewniając, że powierzchnia ciasta również jest nasmarowana olejem. Umieść ciasto w przygotowanej misce, a następnie przykryj miskę ściereczką. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
Oznacz jako kompletne
3.

dzielenie i kształtowanie ciabatty:

Na stół lub stolnicę wysyp równomiernie mąkę. Delikatnie wyłóż całe ciasto na przygotowaną powierzchnię, posyp je obficie mąką.Rozwałkuj ciasto delikatnie na grubość 2,5-3 centymetry.Następnie kroj ciasto nożem na kwadraty o wymiarach 8x8 cm.Układaj powstałe kwadraty ciabatty na blasze do pieczenia wcześniej wysmarowanej olejem, zachowując wolną przestrzeń pomiędzy nimi (około 3 cm).
Oznacz jako kompletne
4.

fermentacja ciabatt

Odstaw ukształtowane ciabatty na blasze na kolejną godzinę, przykrywając je ściereczką.
Oznacz jako kompletne
5.

wypiek

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Umieść wyrośnięte ciabatty w nagrzanym piekarniku i piecz przez 16-18 minut, aż uzyskasz piękny, herbaciany kolor skórki.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
pszenna bułkowa

Nasza mąka to owoc pasji do rzemiosła piekarskiego, gdzie tworzy się prawdziwe kulinarne arcydzieła. Dzięki niej możesz teraz stworzyć własne bułki w zaciszu swojej kuchni i poczuć się jak prawdziwy mistrz piekarstwa.