Chrupiące kanapki żytnie z łososiem0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
150g mąki żytniej pełnoziarnistej | |
150g płatków owsianych | |
100g ziaren słonecznika | |
50g ziaren dyni | |
25g 25 g siemienia lnianego | |
25g ziaren sezamu | |
350ml wody | |
1½ łyżeczka soli | |
1łyżeczka oleju |
Wskazówki
1.
chleb żytni
Mąkę żytnią pełnoziarnistą umieszczamy w misce. Dodajemy sól, płatki owsiane, siemię lniane i wszystkie nasiona. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy.
Oznacz jako kompletne
2.
pieczenie
Dużą blachę z piekarnika skrapiamy olejem i przyklejamy arkusz papieru do pieczenia. Masę wykładamy na blachę i bardzo cieniutko rozprowadzamy. Chlebek opcjonalnie posypujemy ziarnami czarnuszki lub maku. Blachę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni z termoobiegiem na około 50 minut.
W trakcie pieczenia piekarnik otwieramy 3 razy na kilka sekund, aby pozbyć się pary. Po 10 minutach pieczenia chlebek nacinamy radełkiem na równe prostokąty (10/12 sztuk). Po upieczeniu pieczywo łamiemy na mniejsze części
Oznacz jako kompletne
3.
układamy dodatki
Kromkę chlebka smarujemy serkiem śmietankowym. Układamy cienkie plasterki miękkiego awokado, kawałki wędzonego łososia, pomidorki koktajlowe, koperek i świeżo zmielony pieprz.
Oznacz jako kompletne
4.
sos
W miseczce umieszczamy musztardę i miód. Dodajemy sok z cytryny, oliwę i sól. Dokładnie łączymy. Kanapki polewamy sosem i gotowe.
Oznacz jako kompletne