Chlebki Aloo Paratha nadziewane ziemniakami i jarmużem0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
250g mąki pełnoziarnistej pszennej | |
120 ml wody | |
2 łyżki masła klarowanego | |
1łyżeczka soli |
Wskazówki
1.
nadzienie
Masło klarowane na nadzienie rozpuszczamy w rondelku. Na tłuszczu podsmażamy kmin, suszoną i drobno posiekaną świeżą papryczkę. Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy drobno pokrojony jarmuż i dusimy do zmniejszenia objętości. W rondelku umieszczamy ugotowane ziemniaki. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i świeżą kolendrą. Rondelek odstawiamy do wystudzenia.
Oznacz jako kompletne
2.
formujemy chlebek
W dużej misce umieszczamy mąkę pełnoziarnistą pszenną, sól i rozpuszczone masło. Dodajemy wodę i zagniatamy na elastyczne ciasto. Formujemy w kulę. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 15 min
Blat podsypujemy mąką. Kulę z ciasta dzielimy na 8-10 równych części
Oznacz jako kompletne
3.
dodajemy nadzienie
Z ziemniaczanego farszu formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego. Kulek ma być tyle ile mamy placków. Kulki z ciasta cienko wałkujemy. Na środku ciasta umieszczamy farsz, dokładnie zawijamy i obracamy zlepieniem do dołu.
Placek cienko wałkujemy, uważając aby farsz nie wyszedł bokami
Oznacz jako kompletne
4.
smażmy
Na patelni rozgrzewamy po 1 łyżeczce masła klarowanego na jeden placek. Placki smażymy z dwóch stron na średnim ogniu - około 2 minuty na stronę. Usmażone placki układamy na stosiku, pojedynczo smarujemy je klarowanym masłem i obficie posypujemy kolendrą. Dodatek do dań indyjskich gotowy.
Oznacz jako kompletne