Chlebki Aloo Paratha nadziewane ziemniakami i jarmużem
0 (0)

60 minut

Łatwy

10

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Odkryj kulinarne uniesienia z naszym przepisem na chlebki Aloo Paratha nadziewane soczystymi ziemniakami i delikatnym jarmużem! To niezwykła kombinacja smaków, która przeniesie Cię prosto do serca indyjskiej kuchni.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
250g mąki pełnoziarnistej pszennej
120 ml wody
2 łyżki masła klarowanego
1łyżeczka soli

Wskazówki

1.

nadzienie

Masło klarowane na nadzienie rozpuszczamy w rondelku. Na tłuszczu podsmażamy kmin, suszoną i drobno posiekaną świeżą papryczkę. Smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy drobno pokrojony jarmuż i dusimy do zmniejszenia objętości. W rondelku umieszczamy ugotowane ziemniaki. Doprawiamy solą, sokiem z cytryny i świeżą kolendrą. Rondelek odstawiamy do wystudzenia.
Oznacz jako kompletne
2.

formujemy chlebek

W dużej misce umieszczamy mąkę pełnoziarnistą pszenną, sól i rozpuszczone masło. Dodajemy wodę i zagniatamy na elastyczne ciasto. Formujemy w kulę. Następnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 15 min
Blat podsypujemy mąką. Kulę z ciasta dzielimy na 8-10 równych części
Oznacz jako kompletne
3.

dodajemy nadzienie

Z ziemniaczanego farszu formujemy kule wielkości sporego orzecha włoskiego. Kulek ma być tyle ile mamy placków. Kulki z ciasta cienko wałkujemy. Na środku ciasta umieszczamy farsz, dokładnie zawijamy i obracamy zlepieniem do dołu.
Placek cienko wałkujemy, uważając aby farsz nie wyszedł bokami
Oznacz jako kompletne
4.

smażmy

Na patelni rozgrzewamy po 1 łyżeczce masła klarowanego na jeden placek. Placki smażymy z dwóch stron na średnim ogniu - około 2 minuty na stronę. Usmażone placki układamy na stosiku, pojedynczo smarujemy je klarowanym masłem i obficie posypujemy kolendrą. Dodatek do dań indyjskich gotowy.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
pszenna pełnoziarnista

Mąka pszenna pełnoziarnista to jak fitnessowa rewolucja w świecie mąk! To niezawodny trener twojego piekarnika. Każde ciasto staje się superbohaterem zdrowego jedzenia, a pieczywo wyrasta z dumą, mając w sobie cały skarb natury.

składniki na nadzienie
600 g ugotowanych ziemniaków
50 g świeżego jarmużu
2 łyżeczki masła klarowanego
1 mała cebula
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 mała, świeża papryczka chili
szczypta suszonej, zielonej papryczki chili
sól do smaku
1 łyżeczka soku z cytryny
garść świeżej kolendry