Chlebek bananowy
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, co zrobić z tymi kilkoma bananami, które smutno spoglądają na Was z koszyka na owoce, czekając na lepsze czasy? Zamiast pozwolić im sczernieć, mam dla Was propozycję idealną – chlebek bananowy! Sekret udanego chlebka bananowego tkwi w odpowiedniej mące. To ona nadaje mu puszystość, delikatność, który tak bardzo kochamy. Dlatego sięgając po mąkę do wypieku chlebka bananowego, wybierzcie mąkę gdańską z kłoskiem, która zagwarantuje Wam wypiek idealny.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
250g mąki gdańskiej z kłoskiem
350g dojrzałych bananów
80g miękkiego masła
2 jajka
100g maślanki
50g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli

Wskazówki

1.

Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę/ blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem.
Do miski dodać banany, rozgnieść widelcem lub mikserem.
Oznacz jako kompletne
2.

Dodać masło, jajka, maślankę, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. Wymieszać za pomocą miksera lub drewnianej łyżki.
Przełożyć na przygotowanego naczynia i piec przez 50 minut.
Oznacz jako kompletne
3.

Pozostawić w blaszce do ostudzenia, przez następne 30 minut.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
gdańska z kłoskiem

Mąka Gdańska – Tytan w świecie mąk! Wyprodukowana z pszenicy pochodzącej z jednej z najczystszych regionów w Polsce  – Żuław. Ta mąka typ 500 to prawdziwa gwiazda w kuchni.