Chleb żytni z ziarnami0 (0)
6h
średni
1
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
400g mąki chlebowej żytniej | |
100g mąki krupczatki z kłoskiem | |
2łyżeczki drożdży | |
1łyżka cukru | |
1,5łyżeczki soli | |
450ml ciepłej wody | |
1łyżka oleju | |
dowolne ziarna, które lubicie. |
Wskazówki
1.
łączymy
Mieszamy ze sobą wszystkie składniki (oprócz ziaren), a następnie wyrabiamy ręcznie przez kilka minut.
Nasiona możemy uprażyć delikatnie na patelni, jednak nie jest to konieczne. Wszystko zależy od Waszego gustu! Możemy dodać je do ciasta lub tylko posypać z wierzchu. Jeśli zdecydujecie się wsypać je do miski, mieszamy wszystko raz jeszcze i przekładamy do foremki.
Oznacz jako kompletne
2.
wrośniecie
poczekaj aż ciasto wyrośnie (1h)
Oznacz jako kompletne
3.
pieczemy
Następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut. I gotowe!
Oznacz jako kompletne