Chleb żytni z ziarnami
0 (0)

6h

średni

1

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Czy istnieje coś bardziej kuszącego niż zapach świeżo upieczonego chleba? A jeśli do tego dodamy nutę tradycji i zdrowych składników. Pieczenie chleba z naszej mąki chlebowej żytniej to nie tylko sposób na zdrowe odżywianie się, ale także na rodzinne i przyjacielskie spotkania przy stole. Nic nie zrówna się z radością widzenia, jak bliscy cieszą się smakiem świeżo upieczonego chleba, a dom wypełnia się aromatem, który koi duszę i pobudza zmysły.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
400g mąki chlebowej żytniej
100g mąki krupczatki z kłoskiem
2łyżeczki drożdży
1łyżka cukru
1,5łyżeczki soli
450ml ciepłej wody
1łyżka oleju
dowolne ziarna, które lubicie.

Wskazówki

1.

łączymy

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki (oprócz ziaren), a następnie wyrabiamy ręcznie przez kilka minut.
Nasiona możemy uprażyć delikatnie na patelni, jednak nie jest to konieczne. Wszystko zależy od Waszego gustu! Możemy dodać je do ciasta lub tylko posypać z wierzchu. Jeśli zdecydujecie się wsypać je do miski, mieszamy wszystko raz jeszcze i przekładamy do foremki.
Oznacz jako kompletne
2.

wrośniecie

poczekaj aż ciasto wyrośnie (1h)
Oznacz jako kompletne
3.

pieczemy

Następnie wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około 40 minut. I gotowe!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
chlebowa żytnia

Zapomnij o zwykłych chlebach – czas na chleb ekstra klasy! Wybierz Mąkę Żytnią Typu 720 i stań się piekarskim czarodziejem w swojej kuchni. Twórz chleby, których smak będzie opowiadał historię – Twoją historię. Gotowy, piec, smakować – czas zacząć pieczeniową przygodę!