Chleb z miodem na zakwasie5 (1)
1 dzień
bardzo łatwy
1
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 5]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
250g mąki chlebowej żytniej | |
550g mąki chlebowej pszennej | |
530g letniej wody | |
30g zawkasu | |
10g miodu | |
10g soli |
Wskazówki
1.
Etap I
Łączymy w misce : 130 g letniej wody, 130 g mąki żytniej ,30 g zakwasu żytniego i przykrywamy ściereczką , odstawiamy na 12 h.
Oznacz jako kompletne
2.
Etap II
Z miski z zaczynem odjąć 30 g (na nowy zakwas), dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką, a następnie ręką, bądź w robocie kuchennym.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 h. .
Oznacz jako kompletne
3.
Następnie podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki, zakładając brzegi do środka.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z papierem do pieczenia. Odstawić na 1,5 h.
Oznacz jako kompletne
4.
Piekarnik rozgrzać do 220 st., włożyć naczynie i piec 60 min lub do momentu aż nabierze koloru. Wystudzić na kratce
Oznacz jako kompletne