Chleb z miodem na zakwasie
5 (1)

1 dzień

bardzo łatwy

1

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 5]

Chleb z miodem na zakwasie to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie tradycję połączoną z nowoczesnymi akcentami. Jest to chleb, który nie tylko zachwyca smakiem, ale także przyciąga swoim aromatem i wyjątkową strukturą. Spróbuj go upiec w domu, a przekonasz się, jak wiele radości może przynieść pieczenie własnego chleba

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
250g mąki chlebowej żytniej
550g mąki chlebowej pszennej
530g letniej wody
30g zawkasu
10g miodu
10g soli

Wskazówki

1.

Etap I

Łączymy w misce : 130 g letniej wody, 130 g mąki żytniej ,30 g zakwasu żytniego i przykrywamy ściereczką , odstawiamy na 12 h.
Oznacz jako kompletne
2.

Etap II

Z miski z zaczynem odjąć 30 g (na nowy zakwas), dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić drewnianą łyżką, a następnie ręką, bądź w robocie kuchennym.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1 h. .
Oznacz jako kompletne
3.

Następnie podzielić na dwie części i uformować dwa bochenki, zakładając brzegi do środka.
Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z papierem do pieczenia. Odstawić na 1,5 h.
Oznacz jako kompletne
4.

Piekarnik rozgrzać do 220 st., włożyć naczynie i piec 60 min lub do momentu aż nabierze koloru. Wystudzić na kratce
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka

chlebowa pszenna

to właśnie ona jest tajemniczym składnikiem, który sprawia, że poranny chleb wypiekany w piekarniku domowym może konkurować z najsmaczniejszymi bochenkami piekarnianymi! Ta mąka to prawdziwy magik w kuchni, przekształcający zwykłe składniki w aromatyczny, chrupiący rarytas.