Chleb wiejski4.5 (2)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 2 Średnia ocen: 4.5]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
600g mąki pszennej chlebowej | |
300g mąki żytniej chlebowej | |
400g zakwasu żytniego | |
20g świeżych drożdży | |
20g soli | |
500ml wody |
Wskazówki
1.
ciasto
Połącz ze sobą wszystkie składniki. Wyrabiaj ciasto mechanicznie lub ręcznie do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Pozostaw ciasto w misce i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na minimum godzinę, ale nie dłużej niż dwie. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Pozostaw ciasto w misce i przykryj ściereczką. Pozostaw do wyrośnięcia na minimum godzinę, ale nie dłużej niż dwie. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Oznacz jako kompletne
2.
formowanie bochenka
Po wyrośnięciu ciasta, przerób je w misce, nadając mu wydłużony kształt.
Umieść wałek z ciasta w dużej formie o wymiarach 38 cm na 24 cm, ugnieć ciasto, aby wypełnić formę.
Poddaj ciasto rozrostowi w ciepłym miejscu przez 90-120 minut. Możesz zwilżać powierzchnię chleba wodą.
Oznacz jako kompletne
3.
pieczenie
Po rozroście ciasta, natnij bochenek i posyp go makiem oraz czarnuszką według własnego uznania.
Rozgrzej piekarnik do 210°C.
Umieść przygotowany bochenek w nagrzanym piecu i piecz przez minimum godzinę, aż uzyska złocistą skórkę.
Pamiętaj, że wypieczona porcja powinna ważyć około 1400 g.
Oznacz jako kompletne