Chleb w garnku0 (0)
5h
bardzo łatwy
1
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
300 g mąki pszennej chlebowej | |
100g mąki żytniej chlebowej | |
10 g soli | |
180 g aktywnego zakwasu g aktywnego zakwasu | |
300ml wody |
Wskazówki
1.
połączyć składniki
Mąkę przesiać do dużej miski . Dodać zakwas, wodę i połączyć całość na jednorodne ciasto bez grudek, ale nie wyrabiać. Odstawić na 40 minut.
Dodać sól z odrobiną wody i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na minimum 40 minut, a najlepiej 3-4 godziny
Oznacz jako kompletne
2.
proces ,, składania''
Ciasto po min 40 min jest już bardziej jednolite, należy teraz przejść do procesu „składania”.
Za pomocą drewnianej łyżki naciągnąć ciasto ku górze z jednej strony przekładając je na drugą stronę, czynność powtórzyć.
Następnie wyrośnięte ciasto ostrożnie przełożyć na oprószony mąką blat i uformować w zgrabną kulę.
Oznacz jako kompletne
3.
umieścić chleb w koszyczku
Uformowany bochenek umieścić w koszyczku. Chleb od góry obficie oprószyć miłością oraz mąką chlebową Gdańskie Młyny
Przykryć chleb ściereczką i odstawić jeszcze do podwojenia objętości
Oznacz jako kompletne
4.
nagrzanie garnka
Przed końcem wyrastania, garnek w którym będzie pieczony chleb wstawić do piekarnika i nagrzać do temperatury 240°C.
Przygotować arkusz papieru do pieczenia wielkości takiej, aby jego brzegi wystawały po włożeniu do garnka.
Wyrośnięty chleb ostrożnie przełożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem do dołu.
Ponacinać chlebek ostrym nożem.
Oznacz jako kompletne
5.
pieczenie
Łapiąc za brzegi papieru do pieczenia przełożyć chleb do nagrzanego garnka, przykryć pokrywką i od razu wstawić do piekarnika. Chleb piec w garnku przez 15 minut z pokrywką, a następnie bez pokrywki przez około 30-40 minut w zależności od tego, jak chcemy mieć wypieczony.
Oznacz jako kompletne