Chleb w garnku
0 (0)

5h

bardzo łatwy

1

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Chleb pieczony w garnku to popularna metoda, która pozwala uzyskać chleb o chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu. edną z największych zalet chleba pieczonego w garnku jest jego prostota. Proces przygotowania wymaga minimalnego nakładu pracy, a ciasto przygotowuje się w kilka minut. Po wymieszaniu składników, ciasto pozostawia się na kilka godzin do wyrośnięcia, a następnie piecze się je w gorącym garnku. Dzięki temu, nawet osoby bez doświadczenia w pieczeniu mogą cieszyć się smakiem domowego chleba.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
300 g mąki pszennej chlebowej
100g mąki żytniej chlebowej
10 g soli
180 g aktywnego zakwasu g aktywnego zakwasu
300ml wody

Wskazówki

1.

połączyć składniki

Mąkę przesiać do dużej miski . Dodać zakwas, wodę i połączyć całość na jednorodne ciasto bez grudek, ale nie wyrabiać. Odstawić na 40 minut.
Dodać sól z odrobiną wody i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na minimum 40 minut, a najlepiej 3-4 godziny
Oznacz jako kompletne
2.

proces ,, składania''

Ciasto po min 40 min jest już bardziej jednolite, należy teraz przejść do procesu „składania”. Za pomocą drewnianej łyżki naciągnąć ciasto ku górze z jednej strony przekładając je na drugą stronę, czynność powtórzyć.
Następnie wyrośnięte ciasto ostrożnie przełożyć na oprószony mąką blat i uformować w zgrabną kulę.
Oznacz jako kompletne
3.

umieścić chleb w koszyczku

Uformowany bochenek umieścić w koszyczku. Chleb od góry obficie oprószyć miłością oraz mąką chlebową Gdańskie Młyny
Przykryć chleb ściereczką i odstawić jeszcze do podwojenia objętości
Oznacz jako kompletne
4.

nagrzanie garnka

Przed końcem wyrastania, garnek w którym będzie pieczony chleb wstawić do piekarnika i nagrzać do temperatury 240°C.
Przygotować arkusz papieru do pieczenia wielkości takiej, aby jego brzegi wystawały po włożeniu do garnka. Wyrośnięty chleb ostrożnie przełożyć na deskę wyłożoną papierem do pieczenia zlepieniem do dołu. Ponacinać chlebek ostrym nożem.
Oznacz jako kompletne
5.

pieczenie

Łapiąc za brzegi papieru do pieczenia przełożyć chleb do nagrzanego garnka, przykryć pokrywką i od razu wstawić do piekarnika. Chleb piec w garnku przez 15 minut z pokrywką, a następnie bez pokrywki przez około 30-40 minut w zależności od tego, jak chcemy mieć wypieczony.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka

chlebowa pszenna

to właśnie ona jest tajemniczym składnikiem, który sprawia, że poranny chleb wypiekany w piekarniku domowym może konkurować z najsmaczniejszymi bochenkami piekarnianymi! Ta mąka to prawdziwy magik w kuchni, przekształcający zwykłe składniki w aromatyczny, chrupiący rarytas.