Chleb pszenny na kefirze
5 (1)

3h

bardzo łatwy

1

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 5]

Mąka pszenna chlebowa – magiczna klucz do doskonałego chlebowego triumfu! Ta kusząca mąka, o wyjątkowej zdolności do przemiany w pachnący chleb, sprawia, że każdy staje się artystą pieczenia. Ten chleb prosto z przepis na opakowaniu naszej mąki  to jak mapa do skarbu, prowadząca prosto do krucho-złotej skorupki i miękkiego, aksamitnego wnętrza chlebowego arcydzieła.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
500g mąki pszennej chlebowej Gdańskie Młyny
100ml kefiru
10g soli
10g świeżych drożdży
225ml wody

Wskazówki

1.

połącz składniki

W dużym naczyniu połącz mąkę, kefir, sól, drożdże i wodę. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
Oznacz jako kompletne
2.

odstaw do wyrośnięcia

Odstaw na 1 godzinę, aby ciasto wyrosło.
Oznacz jako kompletne
3.

formowanie

Po 1 godzinie wyjmij ciasto z miski i uformuj kulę. 5.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia umieść kulę ciasta.
Oznacz jako kompletne
4.

odstaw do wyrośnięcia

Odstaw na kolejne 60 minut, aby ciasto wyrosło.
Oznacz jako kompletne
5.

pieczenie

Zwilż powierzchnię ciasta wodą i delikatnie natnij nożem. Rozgrzej piekarnik do 200°C i włóż ciasto. Po 30 minutach obniż temperaturę piekarnika do 180°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka

chlebowa pszenna

to właśnie ona jest tajemniczym składnikiem, który sprawia, że poranny chleb wypiekany w piekarniku domowym może konkurować z najsmaczniejszymi bochenkami piekarnianymi! Ta mąka to prawdziwy magik w kuchni, przekształcający zwykłe składniki w aromatyczny, chrupiący rarytas.