Chleb pszenny na kefirze5 (1)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 1 Średnia ocen: 5]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
500g mąki pszennej chlebowej Gdańskie Młyny | |
100ml kefiru | |
10g soli | |
10g świeżych drożdży | |
225ml wody |
Wskazówki
1.
połącz składniki
W dużym naczyniu połącz mąkę, kefir, sól, drożdże i wodę. Mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednolite i gładkie ciasto.
Oznacz jako kompletne
2.
odstaw do wyrośnięcia
Odstaw na 1 godzinę, aby ciasto wyrosło.
Oznacz jako kompletne
3.
formowanie
Po 1 godzinie wyjmij ciasto z miski i uformuj kulę.
5.Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia umieść kulę ciasta.
Oznacz jako kompletne
4.
odstaw do wyrośnięcia
Odstaw na kolejne 60 minut, aby ciasto wyrosło.
Oznacz jako kompletne
5.
pieczenie
Zwilż powierzchnię ciasta wodą i delikatnie natnij nożem. Rozgrzej piekarnik do 200°C i włóż ciasto. Po 30 minutach obniż temperaturę piekarnika do 180°C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 20 minut.
Oznacz jako kompletne