Prosty przepis na chleb pszenny0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
250g mąki pszennej chlebowej Gdańskie Młyny | |
5g soli | |
8g drożdży | |
150ml letniej wody |
Wskazówki
1.
połącz składniki
W dużej misce połącz wszystkie składni ze sobą do uzyskania jednolitej konsystencji.
Oznacz jako kompletne
2.
odstaw ciasto
Odstaw ciasto na około 1 godzinę, aby pozwolić mu wyrosnąć. Przykryj miskę wilgotną ściereczką lub folią spożywczą.
Oznacz jako kompletne
3.
nadaj ciastu kształt
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmij je z miski i umieść na lekko oprószonej mąką powierzchni roboczej.
Nadaj ciastu pożądany kształt
Po uformowaniu chleba, umieść go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia przez około 50 minut.
Oznacz jako kompletne
4.
pieczenie
Włącz piekarnik i nagrzej go do 200°C.
Przed umieszczeniem chleba w piekarniku, zwilż jego powierzchnię delikatnie wodą za pomocą pędzelka, aby uzyskać ładną, chrupiącą skórkę.
Piecz 30-35 minut
Oznacz jako kompletne