Chleb Pszenno-Żytni ze Śliwkami0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
150g mąki chlebowej pszennej | |
150g mąki chlebowej żytniej | |
1opakowanie suszonych śliwek | |
1łyżeczka soli | |
1łyżeczka miodu | |
250ml ciepłej wody |
Wskazówki
1.
W niedużej misce rozgniatamy drożdże razem z mąką, cukrem i odrobiną letniej wody. Mieszamy bardzo dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą. W ten sposób powstaje nasz zaczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Oznacz jako kompletne
2.
W drugiej misce przesiewamy obie mąki chlebowe. Dodajemy do nich sól oraz miód. Mieszamy, a po chwili dodajemy śliwki i zaczyn. Ponownie bardzo dokładnie mieszamy do momentu, aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Oznacz jako kompletne
3.
Po upływie tego czasu przełóż ciasto do brytfanki i umieść w nagrzanym do 250 stopni piekarniku. Piecz przez około 40 minut, aż skóra stanie się zarumieniona.
Oznacz jako kompletne