Chleb Pszenno-Żytni ze Śliwkami
0 (0)

60 min

średni

1

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Chleb pszenno-żytni ze śliwkami doskonale smakuje sam, z masłem, ale także świetnie komponuje się z serami, wędlinami czy pastami warzywnymi. Jego lekko słodki smak może być świetnym uzupełnieniem śniadań lub kolacji.

Spróbuj tego przepisu, a przekonasz się, jak prostym dodatkiem – w tym przypadku suszonymi śliwkami – można wynieść tradycyjny chleb na nowy poziom!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
150g mąki chlebowej pszennej
150g mąki chlebowej żytniej
1opakowanie suszonych śliwek
1łyżeczka soli
1łyżeczka miodu
250ml ciepłej wody

Wskazówki

1.

W niedużej misce rozgniatamy drożdże razem z mąką, cukrem i odrobiną letniej wody. Mieszamy bardzo dokładnie, aż drożdże się rozpuszczą. W ten sposób powstaje nasz zaczyn, który odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Oznacz jako kompletne
2.

W drugiej misce przesiewamy obie mąki chlebowe. Dodajemy do nich sól oraz miód. Mieszamy, a po chwili dodajemy śliwki i zaczyn. Ponownie bardzo dokładnie mieszamy do momentu, aż powstanie gęsta masa. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Oznacz jako kompletne
3.

Po upływie tego czasu przełóż ciasto do brytfanki i umieść w nagrzanym do 250 stopni piekarniku. Piecz przez około 40 minut, aż skóra stanie się zarumieniona.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka

chlebowa pszenna

to właśnie ona jest tajemniczym składnikiem, który sprawia, że poranny chleb wypiekany w piekarniku domowym może konkurować z najsmaczniejszymi bochenkami piekarnianymi! Ta mąka to prawdziwy magik w kuchni, przekształcający zwykłe składniki w aromatyczny, chrupiący rarytas.

zaczyn drożdzowe
łyżka cukru,
2 łyżki mąki chlebowej pszennej,
25 g świeżych drożdży,
kilka łyżek ciepłej wody.