Chleb mieszany0 (0)
2h
Łatwy
1
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
500g mąki chlebowej pszennej Gdańskie Młyny, | |
100g mąki chlebowej żytniej Gdańskie Młyny | |
10g drożdży | |
10g miodu | |
2łyżeczki soli | |
400ml wody | |
olej |
Wskazówki
1.
Do miski dodać wodę, drożdże, mąke, miód, mąkę pszenną oraz żytnią i sól- wyrobić przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie.
Drugą miskę natłuścić olejem, przygotowane ciasto przełożyć, przykryć ręczniczkiem lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, na około 1h.
Oznacz jako kompletne
2.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i uformować bochenek ( kształt zgodnie z naczyniem w jakim będzie wypiekany chleb). Przełożyć do naczynia i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 1,5h.
Chleb włożyć do piekarnika, na najniższy poziom. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Piec przez ok. 35 min, następnie temperaturę obniżyć do 210°C i piec przez 10-15 min.
Oznacz jako kompletne
3.
Upieczony chleb studzić na kratce.
Oznacz jako kompletne