Chleb mieszany
0 (0)

2h

Łatwy

1

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Czy wiesz, że domowy chleb może być prostszy w przygotowaniu, niż myślisz? Ten przepis na chleb mieszany to idealne połączenie mąki pszennej i żytniej, które daje wyjątkową strukturę, chrupiącą skórkę i aromat, który wypełni cały dom. Bez względu na to, czy jesteś początkującym piekarzem, czy szukasz nowego wyzwania kulinarnego – ten chleb mieszany to must-try!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
500g mąki chlebowej pszennej Gdańskie Młyny,
100g mąki chlebowej żytniej Gdańskie Młyny
10g drożdży
10g miodu
2łyżeczki soli
400ml wody
olej

Wskazówki

1.

Do miski dodać wodę, drożdże, mąke, miód, mąkę pszenną oraz żytnią i sól- wyrobić przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie.
Drugą miskę natłuścić olejem, przygotowane ciasto przełożyć, przykryć ręczniczkiem lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, na około 1h.
Oznacz jako kompletne
2.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lub blat oprószony mąką i uformować bochenek ( kształt zgodnie z naczyniem w jakim będzie wypiekany chleb). Przełożyć do naczynia i odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 1,5h.
Chleb włożyć do piekarnika, na najniższy poziom. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Piec przez ok. 35 min, następnie temperaturę obniżyć do 210°C i piec przez 10-15 min.
Oznacz jako kompletne
3.

Upieczony chleb studzić na kratce.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka

chlebowa pszenna

to właśnie ona jest tajemniczym składnikiem, który sprawia, że poranny chleb wypiekany w piekarniku domowym może konkurować z najsmaczniejszymi bochenkami piekarnianymi! Ta mąka to prawdziwy magik w kuchni, przekształcający zwykłe składniki w aromatyczny, chrupiący rarytas.