Chleb do Żurku0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
600g mąka żurkowa żytnia | |
0,5g cukru | |
jajko | |
2łyżki oliwy | |
250ml ciepłej wody | |
15g drożdży |
Wskazówki
1.
łączymy składniki
Na początku wymieszaj w misce mąkę, cukier, oliwę oraz rozpuszczone w wodzie drożdże. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, do czasu, aż będzie ono gęste, ale jednocześnie sprężyste.
Następnie przełóż ciasto z powrotem do miski i przykryj je ściereczką. Takie ciasto odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Oznacz jako kompletne
2.
formowanie
Po tym czasie, wyłóż je na stolnicę i podziel na dwie równe części, z których uformujesz dwa chleby w kształcie kuli.
Oznacz jako kompletne
3.
pieczemy
Ułóż je na blaszce i piecz w 200 stopniach przez minimum pół godziny.
Kiedy chleby ostygną - odetnij górną część ostrym nożem w miejscu, gdzie będzie "przykrywka" naszej chlebowej miski.
Oznacz jako kompletne
4.
przed podaniem
Następnie wydrąż środek pieczywa, oddziel białko od żółtka jaja i roztrzep białko. Posmaruj środek chleba białkiem i odrobiną masła. Teraz ponownie włóż wydrążony chleb do piekarnika i piecz 15 minut w 180 stopniach. I gotowe
Oznacz jako kompletne