Chleb do Żurku
0 (0)

3h

Łatwy

2

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Chleb do żurku to nie tylko praktyczne ”naczynie”, ale także pyszna i oryginalna forma podania tradycyjnego dania wielkanocnego. Dzięki niemu nasz stół nabierze jeszcze więcej uroku, a goście będą zachwyceni nietuzinkowym pomysłem. Gotowi na niezapomniany smak Wielkanocy? Przygotujcie chleb do żurku i cieszcie się świątecznymi tradycjami w nowej odsłonie!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
600g mąka żurkowa żytnia
0,5g cukru
jajko
2łyżki oliwy
250ml ciepłej wody
15g drożdży

Wskazówki

1.

łączymy składniki

Na początku wymieszaj w misce mąkę, cukier, oliwę oraz rozpuszczone w wodzie drożdże. Wyrabiaj ciasto przez około 10 minut, do czasu, aż będzie ono gęste, ale jednocześnie sprężyste.
Następnie przełóż ciasto z powrotem do miski i przykryj je ściereczką. Takie ciasto odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Oznacz jako kompletne
2.

formowanie

Po tym czasie, wyłóż je na stolnicę i podziel na dwie równe części, z których uformujesz dwa chleby w kształcie kuli.
Oznacz jako kompletne
3.

pieczemy

Ułóż je na blaszce i piecz w 200 stopniach przez minimum pół godziny.
Kiedy chleby ostygną - odetnij górną część ostrym nożem w miejscu, gdzie będzie "przykrywka" naszej chlebowej miski.
Oznacz jako kompletne
4.

przed podaniem

Następnie wydrąż środek pieczywa, oddziel białko od żółtka jaja i roztrzep białko. Posmaruj środek chleba białkiem i odrobiną masła. Teraz ponownie włóż wydrążony chleb do piekarnika i piecz 15 minut w 180 stopniach. I gotowe
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
żurkowa żytnia

Tworzenie domowego zakwasu z naszej Mąki Żurkowej jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Ten autorski zakwas sprawi, że Twój żurek stanie się niezapomnianym smakiem tradycji.