Chleb Baltonowski0 (0)
6h
średni
1
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
200g mąki chlebowej pszennej | |
125g mąki chlebkowej żytniej | |
130ml wody | |
szczypta soli |
Wskazówki
1.
przygotowanie zaczynu
Mieszamy w jednej misce wszystkie składniki na zaczyn zakwasowy, a w drugiej na zaczyn drożdżowy.
Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na co najmniej 3,5 godziny.
Oznacz jako kompletne
2.
ciasto na chleb
Po tym czasie przygotowujemy ciasto na chleb - przesiewamy obie mąki, dodajemy wodę i oba zaczyny. Mieszamy bardzo dokładnie, a następnie wyrabiamy rękami.
Dodajemy sól, wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ponownie ściereczką bawełnianą i zostawiamy tak na 1,5 godziny.
Oznacz jako kompletne
3.
formujemy bohenek
Kiedy ciasto na chleb jest już wyrośnięte, wyjmujemy je na stolnicę, krótko wyrabiamy i formujemy bochenek.
Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na kolejne pół godziny.
Oznacz jako kompletne
4.
pieczemy
Wstawiamy nasz bochenek do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około pół godziny. Smaczego!
Oznacz jako kompletne