Chleb Baltonowski
0 (0)

6h

średni

1

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

W Polskiej kulturze chleb od zawsze odgrywał kluczową rolę. To nie tylko produkt spożywczy, ale część naszej historii i tradycji. Jednym z najwybitniejszych przykładów jest Chleb Baltonowski – tradycyjny polski chleb pszenno-żytni na zakwasie, który zachwyca chrupiącą skórką, puszystym miękiszem i niezapomnianym smakiem.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
200g mąki chlebowej pszennej
125g mąki chlebkowej żytniej
130ml wody
szczypta soli

Wskazówki

1.

przygotowanie zaczynu

Mieszamy w jednej misce wszystkie składniki na zaczyn zakwasowy, a w drugiej na zaczyn drożdżowy.
Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na co najmniej 3,5 godziny.
Oznacz jako kompletne
2.

ciasto na chleb

Po tym czasie przygotowujemy ciasto na chleb - przesiewamy obie mąki, dodajemy wodę i oba zaczyny. Mieszamy bardzo dokładnie, a następnie wyrabiamy rękami.
Dodajemy sól, wyrabiamy jeszcze chwilę i odstawiamy w ciepłe miejsce. Przykrywamy ponownie ściereczką bawełnianą i zostawiamy tak na 1,5 godziny.
Oznacz jako kompletne
3.

formujemy bohenek

Kiedy ciasto na chleb jest już wyrośnięte, wyjmujemy je na stolnicę, krótko wyrabiamy i formujemy bochenek.
Układamy na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i przykrywamy ściereczką na kolejne pół godziny.
Oznacz jako kompletne
4.

pieczemy

Wstawiamy nasz bochenek do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy przez około pół godziny. Smaczego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka

chlebowa pszenna

to właśnie ona jest tajemniczym składnikiem, który sprawia, że poranny chleb wypiekany w piekarniku domowym może konkurować z najsmaczniejszymi bochenkami piekarnianymi! Ta mąka to prawdziwy magik w kuchni, przekształcający zwykłe składniki w aromatyczny, chrupiący rarytas.

zaczyn drożdżowy
100 g mąki pszennej chlebowej Gdańskie Młyny,
80 ml ciepłej wody,
10 g drożdży.
zaczyn zakwasowy
50 g zakwasu żytniego,
50 g mąki żytniej chlebowej Gdańskie Młyny,
50 ml wody.