Cebularz
0 (0)

około 120 min

Łatwy

około 15

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Dziś z radością dzielimy się z Wami tajemnicą, która sprawi, że Wasza kuchnia zawoła: „Cebularz, ależ Ty jesteś smaczny!” Oto przepis na naszą własną wersję tego regionalnego skarbu, który połączy Was z Polską tradycją kulinarnej ekstrawagancji. Cebularz, bo o nim dziś głośno, to niczym niezwykła przygoda kulinarne, gdzie główną rolę odgrywa soczysta cebula. 

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
1 kg mąki gdańskiej z kłoskiem
40g oleju
20g cukru
30g drożdży
10g soli
600ml wody

Wskazówki

1.

ciasto

Wszystkie składniki wkładamy do miski i wyrabiamy ciasto do jednolitej masy. Dzielimy na 15 porcji i formujemy kulki, które odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 min. Wyrośnięte kulki rozpłaszczamy do grubości około 1 cm(placuszek). Rozpłaszczone porcje smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy farsz cebulowy i całość posypujemy makiem lub czarnuszką. Wypiekamy w temperaturze 200-210°C przez 20min
Oznacz jako kompletne
2.

15 porcji

Dzielimy na 15 porcji i formujemy kulki, które odstawiamy do wyrośnięcia na około 60 min.
Wyrośnięte kulki rozpłaszczamy do grubości około 1 cm(placuszek). Rozpłaszczone porcje smarujemy roztrzepanym jajkiem i nakładamy farsz cebulowy i całość posypujemy makiem lub czarnuszką.
Oznacz jako kompletne
3.

pieczemy

Wypiekamy w temperaturze 200-210°C przez 20min
Oznacz jako kompletne
4.

farsz

cebule obieramy i kroimy na kostkę. Do pokrojonej cebuli dodajemy sól i cukier i wygniatamy, aż puści sok (2min ugniatania). składniki i mieszamy farsz (farsz najlepiej przygotować na dobę wcześniej ale kilka godzin też wystarczy).
cebule obieramy i kroimy na kostkę. Do pokrojonej cebuli dodajemy sól i cukier i wygniatamy, aż puści sok (2min ). Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy farsz (farsz najlepiej przygotować na dobę wcześniej lub kilka godzin wcześniej).
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
gdańska z kłoskiem

Mąka Gdańska – Tytan w świecie mąk! Wyprodukowana z pszenicy pochodzącej z jednej z najczystszych regionów w Polsce  – Żuław. Ta mąka typ 500 to prawdziwa gwiazda w kuchni.
farsz
500g cebuli
20g cukru
10g soli
4g kminku
2g pieprzu
10g ocet winny
20g oleju