Bułki grahamki0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
800g mąki pszennej pełnoziarnistej Gdańskie Młyny | |
200g mąki gdańskiej z kłoskiem zamiennie możemy użyć mąki wrocławskiej z kłoskiem | |
80g siemię lniane | |
25g soli | |
30g drożdży | |
25g cukru | |
700ml letniej wody |
Wskazówki
1.
połącz wszystkie składniki
W dużej misce połącz wszystkie składniki, aż utworzy się jednolita masa.
Odstaw ciasto na godzinę w ciepłym miejscu, przykrywając je ściereczką.
Oznacz jako kompletne
2.
podziel ciasto
Podziel ciasto na porcje po 100 g. Formuj z nich bułki i umieść je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Oznacz jako kompletne
3.
pozostaw bułki do wyrośnięcia
Pozostaw bułki na blaszce na 40 minut do godziny, aby ponownie nabrały objętości
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 210°C.
Oznacz jako kompletne
4.
umieść bułki w piekarniku
Umieść bułki w piekarniku i piecz przez 30 minut, aż staną się złociste i chrupiące na zewnątrz.
Oznacz jako kompletne