Biszkopt idealny
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Kiedy przychodzi do deserów klasycznych, nie ma nic bardziej idealnego niż biszkopt. Jego delikatna i puszysta struktura, doskonały dla każdego podniebienia, sprawia, że jest on nieodzownym elementem cukierniczego raju.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
1 szklanki mąki tortowej Gdańskie Młyny
2 łyżki mąki krupczatki Gdańskie Młyny
5 jaj
1 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie

Wskazówki

1.

Przygotowanie masy biszkoptowej

Przesiewamy mąkę tortową i krupczatkę z proszkiem do pieczenia.
Oznacz jako kompletne
2.

Oddzielamy białka od żółtek

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, jednocześnie miksując (masa po dodaniu żółtek troszkę opadnie). Następnie wsypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy do powstania jednolitej masy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą szpatułką, by składniki się połączyły.
Oznacz jako kompletne
3.

Przygotowanie do pieczenia

Całą formę w tym ranty tortowy należy wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Następnie do formy wylewamy masę biszkoptową i rozprowadzamy łyżką po całej formie. Formę z ciastem unosimy nad stołem w wysokości od 10 do 20 cm i upuszczamy, tak, żeby forma uderzyła w stół. Dzięki czemu uwolnią się duże pęcherze powietrza. Czynność wykonujemy maksymalnie dwa razy.
Oznacz jako kompletne
4.

wypiek

Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-180°C (góra/dół) około 20 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy biszkopt jest upieczony poprzez nakłuwanie patyczkiem lub wykałaczką. Jeśli patyczek jest suchy to biszkopt jest gotowy. Osoby liczące kalorie mogą zastąpić cukier maltitolem w stosunku 1-1.
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
krupczatka z kłoskiem

To nie jest zwykła mąka, to gwiazda, która tworzy magię w twojej kuchni! Mąka krupczatka z kłoskiem to tajemniczy klucz do sukcesu w każdej kulinarni przygodzie!