Biszkopt idealny0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
1 szklanki mąki tortowej Gdańskie Młyny | |
2 łyżki mąki krupczatki Gdańskie Młyny | |
5 jaj | |
1 szklanka cukru | |
1 łyżeczka proszku do pieczenia |
nadzienie
Wskazówki
1.
Przygotowanie masy biszkoptowej
Przesiewamy mąkę tortową i krupczatkę z proszkiem do pieczenia.
Oznacz jako kompletne
2.
Oddzielamy białka od żółtek
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, jednocześnie miksując (masa po dodaniu żółtek troszkę opadnie). Następnie wsypujemy stopniowo cukier i dalej ubijamy do powstania jednolitej masy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy drewnianą szpatułką, by składniki się połączyły.
Oznacz jako kompletne
3.
Przygotowanie do pieczenia
Całą formę w tym ranty tortowy należy wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Następnie do formy wylewamy masę biszkoptową i rozprowadzamy łyżką po całej formie. Formę z ciastem unosimy nad stołem w wysokości od 10 do 20 cm i upuszczamy, tak, żeby forma uderzyła w stół. Dzięki czemu uwolnią się duże pęcherze powietrza. Czynność wykonujemy maksymalnie dwa razy.
Oznacz jako kompletne
4.
wypiek
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170-180°C (góra/dół) około 20 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy biszkopt jest upieczony poprzez nakłuwanie patyczkiem lub wykałaczką. Jeśli patyczek jest suchy to biszkopt jest gotowy.
Osoby liczące kalorie mogą zastąpić cukier maltitolem w stosunku 1-1.
Oznacz jako kompletne