Bagietka rustykalna0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
250g mąki wrocławskiej z kłoskiem | |
150g mąki pszennej pełnoziarnistej | |
100g mąki żytniej pełnoziarnistej | |
15g soli | |
7g drożdży instant | |
600ml ciepłej wody |
Wskazówki
1.
przygotowanie ciasta
Trzy rodzaje mąki umieszczamy w dużym naczyniu. Łączymy z solą, a następnie dodajemy sypkie drożdże. Mieszając drewnianą łyżką dodajemy ciepłą wodę.
Oznacz jako kompletne
2.
wyrabiamy ciasto
Blat podsypujemy mąką pszenną i wykładamy kleiste ciasto. Górę obsypujemy mąką i krótko wyrabiamy.
Oznacz jako kompletne
3.
formowanie ciasta
Ciasto dzielimy na 3 równe części i formujemy podłużne bagietki, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Bagietki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Oznacz jako kompletne
4.
pieczemy
Po tym czasie każdą z nich skręcamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni w funkcji góra-dół. Pieczemy przez około 20 minut.
Bagietki podajemy z masłem i solą gruboziarnistą. Smacznego!
Oznacz jako kompletne