Bagietka rustykalna
0 (0)

70 minut

Łatwy

3

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Bagietka rustykalna – to coś więcej niż zwykły chleb. To prawdziwy kawałek sztuki piekarskiej, który kusi nie tylko wyglądem, ale przede wszystkim intensywnym smakiem i chrupiącą skórką.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
250g mąki wrocławskiej z kłoskiem
150g mąki pszennej pełnoziarnistej
100g mąki żytniej pełnoziarnistej
15g soli
7g drożdży instant
600ml ciepłej wody

Wskazówki

1.

przygotowanie ciasta

Trzy rodzaje mąki umieszczamy w dużym naczyniu. Łączymy z solą, a następnie dodajemy sypkie drożdże. Mieszając drewnianą łyżką dodajemy ciepłą wodę.
Oznacz jako kompletne
2.

wyrabiamy ciasto

Blat podsypujemy mąką pszenną i wykładamy kleiste ciasto. Górę obsypujemy mąką i krótko wyrabiamy.
Oznacz jako kompletne
3.

formowanie ciasta

Ciasto dzielimy na 3 równe części i formujemy podłużne bagietki, w razie potrzeby podsypujemy mąką.
Bagietki układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Oznacz jako kompletne
4.

pieczemy

Po tym czasie każdą z nich skręcamy i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni w funkcji góra-dół. Pieczemy przez około 20 minut.
Bagietki podajemy z masłem i solą gruboziarnistą. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
wrocławska z kłoskiem

To jak VIP w świecie mąk – zawsze pewna, że wyjdzie. Wspaniała do pieczenia, doskonała do wypieków, a do tego pochodzi z regionu, w którym natura ma dyplom z perfekcji- Żuław. Czy można chcieć więcej od mąki?