Babka z czekoladą i bakaliami
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Ta wersja babki jest doskonałą kombinacją wilgotnego, delikatnego ciasta, intensywnego smaku czekolady oraz chrupiących bakalii. Jest idealna na świąteczny stół, zarówno jako deser, jak i dodatek do porannej kawy czy popołudniowej herbaty.

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
300g mąki tortowej z kłoskiem
130g cukru
1,5łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 jajka
60ml oleju
120ml mleka
sok z połowy cytryny
30g czekolady drobno posiekanej
50g ulubionych bakalii

Wskazówki

1.

przesiewamy

Mąkę tortową z kłoskiem przesiewamy do dużej miski.
Oznacz jako kompletne
2.

dodajemy

Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i sól. Składniki dokładnie mieszamy.
W drugiej misce umieszczamy jajka, mleko, olej i sok z cytryny.
Oznacz jako kompletne
3.

łączymy składniki

Płynne składniki łączymy trzepaczką i wlewamy do składników sypkich.
Ciasto krótko ale dokładnie mieszamy drewnianą łyżką.
Oznacz jako kompletne
4.

dodajemy

Dodajemy ulubione bakalie, np. posiekane orzechy, suszone owoce i kawałeczki czekolady.
Oznacz jako kompletne
5.

przygotowujemy blaszkę

Blaszkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej masę
Oznacz jako kompletne
6.

pieczemy

Pieczemy do suchego patyczka przez około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w funkcji góra-dół.
Po upieczeniu, babkę wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.
Oznacz jako kompletne
7.

polewa

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, łączymy ze śmietanką. Babkę dekorujemy lekko wystudzoną polewą czekoladową i prażonymi płatkami migdałów. Proste ciacho na Wielkanoc gotowe. Smacznego!
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
tortowa z kłoskiem

Mąka typu 450 tortowa to niekwestionowany rockstar w świecie wypieków. Wyjątkowo popularna i wszechstronna. Pszenica do tej mąki pochodzi z żuław – polskiego królestwa czystości, gdzie pszenica rośnie w najlepszych warunkach.

polewa
100 g ulubionej czekolady
garść prażonych płatków migdałów do dekoracji
100 ml śmietanki kremówki