Babeczki z borówkami i kruszonką (bez jajek)
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Te małe cuda zadowolą każde podniebienie, a ich przygotowanie to prawdziwa przyjemność, nawet dla tych, którzy w kuchni stawiają pierwsze kroki. Bez jajek, ale za to z ogromną ilością smaku, te babeczki to strzał w dziesiątkę. Wyobraźcie sobie soczyste borówki, które wprost eksplodują w ustach, otulone delikatnym ciastem i zwieńczone chrupiącą, maślaną kruszonką. Brzmi dobrze, prawda? Zróbcie je raz, a zobaczycie, że znikają szybciej niż zdążycie powiedzieć „smacznego”!

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
250 g kefiru w temperaturze pokojowej
200g cukru
200 g kaszy manny
100ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
250g borówek

Wskazówki

1.

Kefir łączymy w misce z olejem, cukrem, kaszą manną i solą. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni w funkcji góra-dół.
Oznacz jako kompletne
2.

Energicznie zagniatamy składniki na kruszonkę.
Foremki na babeczki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Posypujemy borówkami, a następnie kruszonką.
Oznacz jako kompletne
3.

Pieczemy przez 40 minut do wyrośnięcia i zarumienienia. o!
Cukier puder łączymy w miseczce z sokiem z cytryny i drobno startą skórką sparzonej cytryny. Lukrem polewamy wierzch babeczek. Pyszne muffiny gotowe. Smaczneg
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
orkiszowa pełnoziarnista

To mąka, która nie ma zamiaru ukrywać swojego pełnego ziarna uroku – teraz Twoja kuchnia może w pełni rozkwitnąć! Orkisz pełnoziarnisty jest jak fitness dla Twoich wypieków.

Składniki na kruszonkę:
150 g mąki tortowej z kłoskiem
100 g schłodzonego masła
100 g cukru
Składniki na lukier:
50 g cukru pudru
sok z połowy cytryny
skórka z połowy cytryny