Babeczki do koszyczka wielkanocnego0 (0)
Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]
No Reviews
Składniki
Dostosuj porcje
100g mąki gdańskiej z kłoskiem | |
2 jajka | |
100g cukru | |
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka świeżej wanilii | |
szczypta soli | |
35g skrobi ziemniaczanej | |
15g kakao | |
1łyżeczka proszku do pieczenia | |
70ml oleju rzepakowego | |
sok i skórka z połowy sparzonej cytryny |
Wskazówki
1.
łączenie składników
W misce łączymy mąkę pszenną ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu umieszczamy jajka z cukrem, pastą z wanilii i szczyptą soli. Składniki ubijamy na jasną i puszystą masę.
Oznacz jako kompletne
2.
dodajemy składniki
Dodajemy wymieszane sypkie składniki i łączymy na niskich obrotach miksera. Wlewamy olej rzepakowy wymieszany z sokiem z cytryny i startą skórką (tylko żółta część). Krótko mieszamy do połączenia składników.
Oznacz jako kompletne
3.
foremki
Foremki na babeczki wypełniamy masą do ¾ wysokości. !
Oznacz jako kompletne
4.
pieczemy
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku w funkcji góra-dół przez 20 minut (do suchego patyczka).
Oznacz jako kompletne
5.
lukier
Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny. Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem i czekoladowymi jajeczkami. Smacznego
Oznacz jako kompletne