Babeczki do koszyczka wielkanocnego
0 (0)

Kliknij aby ocenić
[Wszystkie głosy: 0 Średnia ocen: 0]

Wielkanoc to czas radości, spotkań rodzinnych i oczywiście pysznych potraw. Jednym z nieodłącznych elementów tej uroczystości są tradycyjne koszyczki wielkanocne, pełne kolorowych jajek, wędlin, chleba i oczywiście słodkości. Dlaczego więc nie zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym dodatkiem do tego koszyczka? Przygotuj się na podróż po świecie babeczek, które doskonale wpasują się w klimat świątecznego stołu! Ich delikatne ciasto, ozdobione pastelowymi kremami i cukrowymi figurkami, nie tylko wygląda kusząco, ale także rozpieszcza podniebienie każdego łasucha. 

No Reviews

Składniki

Dostosuj porcje
100g mąki gdańskiej z kłoskiem
2 jajka
100g cukru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka świeżej wanilii
szczypta soli
35g skrobi ziemniaczanej
15g kakao
1łyżeczka proszku do pieczenia
70ml oleju rzepakowego
sok i skórka z połowy sparzonej cytryny

Wskazówki

1.

łączenie składników

W misce łączymy mąkę pszenną ze skrobią, kakao i proszkiem do pieczenia.
W drugim naczyniu umieszczamy jajka z cukrem, pastą z wanilii i szczyptą soli. Składniki ubijamy na jasną i puszystą masę.
Oznacz jako kompletne
2.

dodajemy składniki

Dodajemy wymieszane sypkie składniki i łączymy na niskich obrotach miksera. Wlewamy olej rzepakowy wymieszany z sokiem z cytryny i startą skórką (tylko żółta część). Krótko mieszamy do połączenia składników.
Oznacz jako kompletne
3.

foremki

Foremki na babeczki wypełniamy masą do ¾ wysokości. !
Oznacz jako kompletne
4.

pieczemy

Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku w funkcji góra-dół przez 20 minut (do suchego patyczka).
Oznacz jako kompletne
5.

lukier

Cukier puder łączymy z sokiem z cytryny. Wystudzone babeczki dekorujemy lukrem i czekoladowymi jajeczkami. Smacznego
Oznacz jako kompletne
Nasza mąka

Mąka
gdańska z kłoskiem

Mąka Gdańska – Tytan w świecie mąk! Wyprodukowana z pszenicy pochodzącej z jednej z najczystszych regionów w Polsce  – Żuław. Ta mąka typ 500 to prawdziwa gwiazda w kuchni.
lukier
100 g cukru pudru
sok z połowy cytryny