Parametry skupowe

 

Klasa jakościowa

Liczba opadania

Zawartość białka

Zawartość glutenu

Gluten Index

Sedymentacja*

-

[s]

[%]

[%]

-

[ml]

Metoda

PN-ISO 3039:2007 +AC 2009

NIR (metoda odwoławcza   PN-75/A-04018)

PN-EN ISO 21415-2:2008

PN-A-74043-3:1994

NIR (metoda odwoł.  PN-ISO 5529:1998)

 E / Elitarna

min 280

min 14

min 29

65-100

min 48

 A / Jakościowa

min 250

12,5-13,4

28-32

50-100

min 34

 B / Chlebowa

min 220

min 12,5

25-28

50-100

min  20

 C / Pozostała

min 200

max 11,5

min 23

50-100

min  19

 K / Na wafle (ciastka)

min 280

max 11,4

max 24

50-100

max 19