Mieszanka na chleb orkiszowy pełnoziarnisty

Orkisz to prastara, wysokowartościowa odmiana pszenicy. Znany był już w starożytności: na Bliskim Wschodzie, jak i w Europie (Rzymianie i Germanie). Uznawano go za pokarm dający zdrowie, siłę i sprawność fizyczną, a nawet inteligencję. Jego wielką zwolenniczką i propagatorką była średniowieczna mistyczka niemiecka - Św. Hildegarda z Bingen.

Nasza mieszanka została przygotowana na bazie produktów orkiszowych: mąki pełnoziarnistej, mąki jasnej oraz płatowanego ziarna orkiszu. Dzięki temu jest ona źródłem witamin oraz błonnika. Chleb orkiszowy pełnoziarnisty z niej wypieczony posiada niepowtarzalny smak i charakterystyczny dla orkiszu orzechowy aromat.

Na bazie naszej mieszanki każdy może uzyskać  własne, unikatowe wypieki dodając do nich: zioła, suszone owoce, oliwki, otręby, zarodki zbożowe, płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, soi lub inne.