Mąka na pizzę

Pizza jest jedną z najbardziej znanych potraw kuchni włoskiej.

W wersji podstawowej jest to płaski placek z ciasta drożdżowego, posmarowany sosem pomidorowym, posypany serem (zwykle mozzarella) i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizza serwowana jest na całym świecie, z mnóstwem różnych dodatków i sosów.

W tradycyjnej pizzy włoskiej ciasto jest wyrabiane i formowane ręcznie (bez użycia wałka lub innych przyrządów mechanicznych). Powinno być elastyczne i dać się łatwo formować. Grubość spodu przygotowanego z takiego ciasta nie może przekraczać 3 mm. To dzięki temu pizza po wypieczeniu jest chrupiąca, krucha i aromatyczna.

Nasza mąka na pizzę włoską wyprodukowana jest z doskonałej pszenicy uprawianej na Żuławach. Mąka jest jasna, o bardzo drobnej granulacji. Przygotowane z niej ciasto jest elastyczne i daje się łatwo formować, a po wypieku uzyskuje odpowiednią chrupkość.